Artykuły

Właściwości prozdrowotne nasion czarnuszki i oleju z nich pozyskiwanego.

Właściwości prozdrowotne nasion czarnuszki i oleju z nich pozyskiwanego.

Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem – to małe, niepozorne ziarenka, które mają wielką moc!
Co takiego kryje się w tej delikatnej roślince i jak oddziałuje na nasz organizm?


Czarnuszka (Nigella sativa) to jedna z najważniejszych roślin leczniczych w historii. Wspomina się o niej w różnych podręcznikach historycznych i religijnych. Zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki uważane są za superfoods, czyli produkty z kategorii „super żywności”. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej czarnuszce, aby sprawdzić, w jaki sposób może wpływać na nasze zdrowie.


Olej z czarnuszki – źródło związków aktywnych

Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki zawiera w swoim składzie wiele cennych dla zdrowia składników. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na korzystny skład kwasów tłuszczowych. W oleju z czarnuszki dominują wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 55 g/100 g).

Produkt ten cechuje się również stosunkowo wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 23 g/100 g). W niewielkich ilościach występują też nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 14 g/100 g). Najważniejszymi przedstawicielami tych związków są kwas linolowy i kwas oleinowy, które pozytywnie oddziałują na zdrowie. Poza wspomnianymi kwasami tłuszczowymi olej z czarnuszki jest źródłem steroli roślinnych (fitosteroli), w tym głównie beta-sitosterolu.

Fitosterole to związki, które hamują wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, powodując w ten sposób obniżenie jego poziomu we krwi. Właściwości prozdrowotne oleju z czarnuszki są również zdeterminowane obecnością tymochinonu. Jest to składnik o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwbakteryjnym.

Zastosowanie czarnuszki w starożytności

Po czarnuszkę sięgano już tysiące lat temu. Nasiona tej rośliny były używane w medycynie starożytnej na wiele dolegliwości, w tym na astmę, gorączkę, zapalenie oskrzeli, kaszel, zawroty i przewlekłe bóle głowy, stany zapalne, bezpłodność, czy też na zaburzenia żołądkowo-jelitowe w postaci niestrawności, wzdęć, biegunki i czerwonki. Czarnuszkę stosowano również jako środek moczopędny i pobudzający apetyt.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Ja każdego ranka na czczo piję łyżkę oleju z czarnuszki. Cierpieć na SIBO oraz syndrom jelita drażliwego i ten olej bardzo mi pomaga. Mimo takiego cierpkiego smaku.
Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki zostały stosunkowo dobrze sprawdzone w badaniach naukowych. Na ich podstawie można stwierdzić, że produkt ten może być przydatny dla wielu osób.

 

Co aktualnie wiemy o działaniu oleju z czarnuszki?

  • Łagodzi przebieg RZS – naukowcy zauważyli, że stosowanie oleju z czarnuszki powoduje zmniejszenie stanów zapalnych u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów,
  • Redukuje objawy alergii – osoby cierpiące na alergiczny nieżyt nosa, które stosują olej z czarnuszki, mogą odczuwać złagodzenie niektórych objawów tej dolegliwości, np. zmniejszenie nasilenia kataru i kaszlu
  • Działa hipotensyjne – olej z czarnuszki ma właściwości obniżające skurczowe i rozkurczowe ciśnienie tętnicze,
  • Poprawia zdrowie osób z insulinoopornością – przeprowadzone badania pokazały, że spożywanie oleju z czarnuszki prowadzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi; co więcej produkt ten powoduje redukcję poziomu „złego” cholesterolu LDL,
  • Ma właściwości antywirusowe – olej z czarnuszki przyczynia się do obniżenia poziomu cząsteczek wirusa odpowiedzialnego za wywołanie wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Czarnuszka w kuchni:

  • zmielone nasiona czarnuszki mogą zastąpić pieprz,
  • całe nasiona możemy dodawać do domowego chleba, zup, sałatek, past,
  • doskonale sprawdza się jako posypka na kanapki,
  • olej z czarnuszki można dodawać do sałatek,
  • herbatka – jedną łyżeczkę nasion zalewamy wrzątkiem i zaparzamy kilka minut,
  • nasiona czarnuszki w połączeniu z miodem tworzą smaczną marynatę do grillowanego mięsa,
  • prażone nasiona czarnuszki można dodać do sałatek lub jako dodatek do pieczywa.


Czarnuszka dla urody

  • poprawia wygląd skóry, nawilża ją i ujędrnia,
  • reguluje wydzielanie sebum,
  • odblokowuje pory,
  • redukuje zaskórniki,
  • regeneruje skórę,
  • działa przeciwzapalnie,
  • redukuje blizny potrądzikowe,
  • łagodzi skórę podrażnioną,
  • intensywnie regeneruje cerę dojrzałą i zniszczoną,
  • wzmacnia włosy, pobudza ich wzrost, zapobiega wypadaniu i zwiększa gęstość,
  • świetna jako naturalny peeling,
  • stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry i przyśpiesza gojenie się stanów zapalnych.


    A Wy jak stosujecie czarnuszkę? A może dopiero zaczniecie?

    Podzielcie się tym, co czarnuszka zmieniła w waszym codziennym życiu.

Literatura

  1. Kalus U. i wsp.: Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytother Res., 2003, 17, 10, 1209-1214.
  2. Najmi A. i wsp.: Effect of Nigella sativa oil on various clinical and biochemical parameters of insulin resistance syndrome. Int J Diabetes Dev Ctries., 2008, 28, 1, 11-14.
  3. Nikakhlagh S. i wsp.: Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. Am J Otolaryngol., 2011, 32, 5, 402-407.
  4. Yimer EM. i wsp.: Nigella sativa L. (Black Cumin): A Promising Natural Remedy for Wide Range of Illnesses. Evid Based Complement Alternat Med., 2019.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.