Ciasta i desery, Przepisy

Cynamonowe bułeczki na jesienną przekąskę

Cynamonowe bułeczki na jesienną przekąskę

Puszyste, idealnie słodkie i przyjemnie cynamonowe…
Takie właśnie są dzisiejsze bułeczki cynamonowe, nazywane również cynamonkami.

Już w trakcie pieczenia całe mieszkanie wypełnia się ich cudownym zapachem, a potem znikają w ekspresowym tempie. Spróbujcie, smacznego!

Ciasto:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 saszetka drożdży instant (7 g) lub 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • do posmarowania: 1 jajko + 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru (trzcinowego lub białego)
  • skórka starta z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
  • Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
  • Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.

Smacznego 😋

Tu znajdziesz potrzebne składniki:

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.