Dziś mamy dla Ciebie przepis na pyszną sałatkę z selerem naciowym, który zbyt rzadko gości w sałatkach. Pora to zmienić!
Składniki:
- 100g łodyg selera naciowego (po obraniu z części niejadalnych)
- 500g piersi kurczaka
- 2 jajka na twardo
- 100g papryki czerwonej
- 60g oliwy z oliwek
- 20 g musztardy
- 5g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- papryka czerwona mielona
- opcjonalnie majonez, śmietana, orzechy włoskie, ziarna
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Łodygi selera naciowego umyj, oczyścić i obierz z niejadalnych części, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Pierś z kurczaka umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Oprósz przyprawami i podsmaż na odrobinie tłuszczu lub na patelni beztłuszczowej.
Paprykę umyj, wysusz i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokroić w drobną kostkę.
Oliwę z w oliwek wymieszaj z musztardą/majonezem/śmietaną – w zależności od twoich preferencji smakowych.
Wszystkie składniki wymieszaj, polej przygotowanym sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!