Obiady, Przepisy

Kotlety jajeczne z tuńczykiem

Kotlety jajeczne z tuńczykiem

Składniki na około 10-12 kotlecików

  • 5 jajek (ugotować na twardo)
  • 3 surowe jajka
  • 120g tuńczyka
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku
  • 30g masła klarowanego ghee
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • ząbek czosnku i/lub pół dużej cebuli

Przygotowanie:

  1. Ugotować na twardo 5 jajek, wystudzić je i posiekać w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem.
  2. Tuńczyka bardzo dobrze odsączyć z wody na sitku i rozdrobnić. Zioła-pietruszkę, koperek czy szczypiorek drobno posiekać.
  3. W misce dokładnie wymieszać zioła, 2 surowe jajka oraz wcześniej pokrojone jajka na twardo oraz dodać przyprawy do smaku.
  4. Do tego dołożyć odsączonego tuńczyka. Czosnek i/lub cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie tłuszczu,    a następnie połączyć zresztą składników.
  5. Nakładać delikatnie masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać delikatnie łopatką po podsmażeniu z jednej strony.
  6. Kotlety jajeczne idealnie smakują z sosami (np.: czosnkowym, majonezowym, koperkowym, tzatziki).

Smacznego!

Tu znajdziesz potrzebne składniki:

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.