Składniki na około 10-12 kotlecików
- 5 jajek (ugotować na twardo)
- 3 surowe jajka
- 120g tuńczyka
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku
- 30g masła klarowanego ghee
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
- ząbek czosnku i/lub pół dużej cebuli
Przygotowanie:
- Ugotować na twardo 5 jajek, wystudzić je i posiekać w drobną kostkę lub rozgnieść widelcem.
- Tuńczyka bardzo dobrze odsączyć z wody na sitku i rozdrobnić. Zioła-pietruszkę, koperek czy szczypiorek drobno posiekać.
- W misce dokładnie wymieszać zioła, 2 surowe jajka oraz wcześniej pokrojone jajka na twardo oraz dodać przyprawy do smaku.
- Do tego dołożyć odsączonego tuńczyka. Czosnek i/lub cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie tłuszczu, a następnie połączyć zresztą składników.
- Nakładać delikatnie masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać delikatnie łopatką po podsmażeniu z jednej strony.
- Kotlety jajeczne idealnie smakują z sosami (np.: czosnkowym, majonezowym, koperkowym, tzatziki).
Smacznego!